https://sacp.government.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%B7%D0%B4-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8?fbclid=IwAR21eB1yOtOpwMjLqdpXTa2vRUANj-1k9Q809BWK_-DCEmLkKH5X0RkYUPA

По повод 2-ри април, Световният ден за информираност за аутизма, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Елеонора Лилова и председателят на Сдружение „Аутизъм днес”, г-жа Владислава Цолова, проведоха онлайн работна среща. По време на видеоконферентната връзка помежду си двете обсъдиха реализацията на програмата за „Детегледачи на деца и младежи с аутизъм“ на Световната здравна организация, инициирана от Сдружение „Аутизъм днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“.

Д-р Лилова и г-жа Цолова се съгласиха, че използването на подход, ориентиран към семейството и който ще се предлага от неспециалисти (напр. медицински сестри, работещи в общността или доброволци) може да се превърне в полезна част от мрежата за здравни и социални услуги за децата с аутизъм и семействата им.

Г-жа Цолова представи работата на центровете на Сдружението по време на извънредното положение. Включването съвместно на децата и родителите в групови онлайн терапевтични сесии със специалистите е позволило те да подобрят начина си на общуване с децата. В същото време това е довело до възможност да се работи и върху нови проблеми, възникващи в домашна среда. Голяма част от семействата са увеличили броят на часовете си, но има и такива, които не успяват да се включат в онлайн средата.

Родителите, близките и специалистите, които се грижат за децата с аутизъм са като герои на трудните битки, достойни за уважение. Гордея се с всяка стъпка и успех на децата с аутизъм, родителите и техните терапевти. Ние от ДАЗД вярваме, че не трябва да се стремим да променяме света на децата аутисти, трябва да променим света около тях, защото всяко различно човешко същество има право да получи важните и полезни за него неща“ – подчерта в специално видео обръщение председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

С всяка изминала година нуждата от специалисти, които работят с децата с разстройство от аутистичния спектър се увеличава. Терапевтичните сесии се превръщат в предизвикателство и за родителите, и за професионалистите, защото броят на диагностицираните с аутизъм деца непрекъснато расте, а специалистите не се увеличават със същото темпо.

Според Световната здравна организация 1 на 160 деца имат разстройство от аутистичния спектър. Те се нуждаят от грижи, които да им помогнат да преодолеят дефицитите и да разгърнат потенциала си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top