Наталия Маева от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и Владислава Цолова от фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ са българските участници в програмата на Европейския пациентски форум за развитие на организационния капацитет на нестопанските организации на пациентите. Модулът за развитие на капацитета за овластяване, лидерство и позитивно управление, е възможност, която предоставя висококачествено обучение на организациите на пациентите, които имат желание да научат повече за лидерството и да развият своя застъпнически потенциал.

През 2019 година темите от модулното обучение обучението, насочено към организации от Източна Европа, е „Овластяване на лидерите и позитивно организационно управление.“ В обучението се включват още участници от Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Западните Балкани и други страни от ЕС.

От EPF посочват, че в модулите ще бъдат коментирани процесите на споделяне на информация за постижения и предизвикателства с различните заинтересовани страни, чрез което да се подобри работата на всяка организация. Участниците в тренингите ще развият уменията си за овластяващо лидерство, което да повиши компетенциите им да работят за решаване на различни проблеми, да проучват и използват компетентностите си, които развиват екипите, доброволците и средата, в която работят пациентските застъпници, както и да създават публично доверие към организациите си и техните дейности.

В рамките на обученията за позитивно организационно управление участничките от България ще се научат да вземат и прилагат решения, базирани на прозрачността, отчетността, колегиалността, качеството и структурираните работни отношения. Само по този начин организациите на пациентите и лидерите на тези организации могат да станат още по-видими участници в здравеопазването и да създават положителни промени, посочват от EPF.

В рамките на обучителната програма всеки един участник ще премине през обучение лице в лице, което се провежда в момента в Брюксел, а от март до септември ще бъде предоставено онлайн обучение и коучинг от ментори с опит в развитието на пациентското движение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top