На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и началника на РУО – София д-р Ваня Кастрева ще бъде официално открита първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“. В дните от 11 до 13 ноември в Театро (бивш Модерен театър) София експерти в областта на аутизма ще изнасят всеки ден по една лекция, свързана с превенцията, лечението или образованието и живота на хората в аутистичния спектър.

Форумът има за цел освен да представи най-актуалната информация от научните изследвания в сферата, но и да покаже, че хората с този поведенчески проблем могат да имат щастлив живот и да са пълноценна част от обществото. Част от пътя за тяхното интегриране ще очертаят лекторите от Сдружение „Аутизъм днес“ – организатори на събитието, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Живот под дъгата“ – Варна, и Сдружение „Софера“. Те ще представят:

  • новите подходи за приобщаването на хората от аутистичния спектър;
  • възможностите за терапии, които да подобрят здравословното им състояние;
  • как те могат да станат част от т. нар. „включващи общности“;
  • какви са различията между „интеграция“ и „включване“ на хора с трудности.

Специално внимание ще бъде обърнато и на предизвикателствата, с които хората с аутистично разстройство имат както в социалните, така и в научните сфери. Друг акцент ще бъде диагностицирането на аутизма, което в много страни е все още трудно или се случва в много късен етап, а навременното поставяне на диагноза е от изключително значение за добрите резултати от последващото лечение.

В откриването на форума ще се включат популярни личности като Ники Кънчев и Елена Петрова, които подкрепят каузата за значението на реалното включване на хората с аутизъм в социалния живот в училище и на работното място, в спорта и в дейности за свободното време и я припознават като своя.

Входът за трите дни от конференцията при ранно записване е 140 евро, а след 20 октомври – 180 евро, левовата равностойност се изчислява по курса на БНБ за деня.

Билетите за конференцията можете да закупите по банков път, а на място в деня на събитието може да бъде издадена и фактура:

Сдружение „Аутизъм днес“

Райфайзенбанк България ЕАД

SWIFT BIC код: RZBBBGSF

Разплащателна сметка в лева:

IBAN BG13RZBB91551009473794

#Аутизмътнееприсъда #международнаконференция #ноември #София #Аутизъм

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top