Тази година по повод 2 април- Световният ден за информираност за аутизма на 11 април в сградата на МТСП Министерство на труда и социалната политика и ДАЗД Държавната Агенция за закрила на децата по инициатива на сдружение „Аутизъм Днес“ и с подкрепата на ДАЗД се проведе Кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България!

Кръглата маса беше открита от д-р Елеонора Лилова- Председател на ДАЗД и от Владислава Цолова- Председател на сдружение „Аутизъм Днес“ и директор на Центровете по Приложен на анализ в България „Аутизъм Днес“!

Патрони на Кръглата маса бяха Посланикът на Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан и Посланикът на Дания у нас Н. Пр. Сьорен Якобсен, които подкрепят каузата за децата с Аутизъм!

На кръглата маса присъстваха и взеха участие и представители на законодателната власт в България- Светла Ангелова и Д-р Калин Поповски- заместник председатели на Комисията по социална политика в НС, които заявиха пълната подкрепа на каузата в лицето на Социопата комисия, Анелия Торошанова- от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС, Ани Ананиева- Заместник Изпълнителен директор на АСП Агенцията за Социално подпомагане, Мина Йовчева- директор на дирекция „Социални дейности“ в СО, Д- р Джейн Муита- Директор на представителството на UNICEF в България и представители на МОН, РУ на образованието- София град, представители на бившите Ресурсни центрове, бившите помощни училища, Директора на Държавния логопедичен център в София град- Детелина Траянова и Ани Андонова- Директор на Дневен център за деца с аутизъм „Дъга“.

Създателят на БФБЛ Български Форум на бизнес лидерите в България – Георги Руйчев сподели, че подкрепяйки каузата на сдружение“Аутизъм Днес“ от години, става все по- спокоен и уверен в избора на добра и доказала доверието кауза!

Румен Пущаков-директор на 5-то СОУ „Иван Вазов“- София сподели опит като едно от пилотните училища, включени в Програма „Включващо обучение“ на МОН, а Милен Наков- директор на Център за специална образователна подкрепа „П Р Славейков“- гр. Плевен сподели личен опит за програмите, по които се работи с децата, след влизането в сила на Закона за училищно и предучилищно образование, както и Светла Стайкова- Психолог в Клиниката“Св. Никола“ в Александровска болница сподели впечатления, свързани с диагностиката и пътя след това през последните години.

Кръглата маса беше подкрепена и от дългогодишни приятели на каузата- писателят Калин Терзийски и актрисата Силвия Лулчева!

В Кръглата маса за правата на децата с аутизъм се включи и представител на МВР, във връзка с необходимостта от политика за разпознаване и съдействие на младежи и хора с Аутизъм, когато се намират извън домашна среда.

Резултати от кръглата маса: – Беше установена за пореден път липсата на регистър на децата с Аутизъм в България, който би бил предпоставка за държавна политика- всяко дете, диагностицирано с аутистично разстройство в България да има гарантиран терапевтичен минимум; – Беше установена необходимостта от ранна диагностика и ранна интервенция; – Необходимостта от политика за система на качество на обучение на учители и специалисти за специални подходи за работа с деца с аутизъм; – Политика за подкрепа на родителите- след диагностиката и системна- по пътя;

В края на Кръглата маса Председателят на ДАЗДД-р Елеонора Лилова предложи съвместно с UNICEF да Национална конференция с практическа насоченост, която да продължи започнатото на Кръглата маса!

#Децасаутизъм #кръгламаса

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top