Деца изрисуваха големи стъклени прозорци, а Калин Терзийски допълни и завърши цветните мозайки. Това се случи в Плевен, където децата и писателят промениха заедно атмосферата в Центъра за деца с аутизъм, който е единствен за Северна България.

В Центъра за деца с аутизъм в Плевен възстановиха заниманията за деца с аутизъм.

От 1 юни в сградата започна работа и детска градина по метода Монтесори. Владислава Цолова е в основата на реализацията на проекта. Тя е майка на 19-годишния Мартин, който страда от аутизъм. „Идеята е да се интегрират дечица, които имат възможност да бъдат интегрирани в масова среда стъпка по стъпка. Вече в детската градина, която работи от 1 юни след Covid-19, има шест дечица, като едното е с аутистично разтройство и постепенно се интегрира“, каза Владислава Цолова. Участието на Калин Терзийски в проектите на Владислава Цолова започва преди 8-9 години. „Но аз реших, че трябва да направя и нещо с ръцете си, което се вижда и остава. И какво можех да направя аз, освен да рисувам, защото го правя от 5-годишен“, сподели Терзийски. Все повече родители на деца с аутизъм търсят специалистите в единствения Център за Северна България. „Всички сме напълно различни, трябва да държим изключително много на това, да спазваме правилата, за да не си пречим един на друг, но това не трябва да ни уеднаквява по никакъв начин“, допълни Терзийски.

Линк към репортажа:

https://bnr.bg/horizont/post/101297856/deca-sazdadoha-cvetni-mozaiki-s-podkrepata-na-pisatela-kalin-terziiski?fbclid=IwAR2ig1nuoyZEerUVWdl20mpQVj_JSUmtS4Y51QUbsfvDXOf4VCEbHEXhun4

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top