Мобилни екипи от психолози и педагози са в помощ на хората с психични разстройства, които живеят в защитени жилища на територията на Плевенска област. Идеята и реализацията са на сдружение „Аутизъм днес“. Към какво са насочени усилията, как се подобряват различните умения на тези хора и защо неправителствената организация иска промяна в законодателството?

Владислава Цолова, председател на „Аутизъм днес“, разказа пред БНР:

„Мобилните групи от психолози, педагози и социални работници вече посетиха защитените жилища, целта е да подпомогнат на хората, настанени в тях. Сдружение „Аутизъм днес“ сме изцяло специализирани в работата с деца с аутизъм. Продължихме дейността си, като разширяваме капацитета си. Спряхме се на четири защитени жилища в област Плевен. В тях живеят хора, които са на възраст от 18 до 65 години, с различна степен на умствени и интелектуални увреждания. Работата ни с тях показва, че имат желание да са полезни на обществото и на себе си. Всички те имат нужда някой да им помага в тяхното развитие и усвояване на умения, за да се чувстват полезни и да работят“.

Всички хора в защитените жилища нямат семейства и близки, за тях се грижи държавата. Те получават инвалидни пенсии и интеграционни надбавки, които се натрупват в личните им сметки. Цолова посочи, че е недомислено в българското законодателство кой наследява тези средства:

„Имаше случай на починал от Covid-19 в едно от жилищата. Явили са се 8 наследници за парите му, а те не са се грижили за него и никога не са го виждали, но получават наследството. А този, който се е грижил – защитеното жилище, което винаги има нужда от подобряване на инфраструктурата и материали – събира средства. Това трябва да се промени в законодателството или поне да се положи началото на законодателни промени“.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Линк към статията в сайта: https://bnr.bg/horizont/post/101418229/psiholozi-pomagat-na-horata-s-psihichni-razstroistva-v-zashtiteni-jilishta-v-plevensko?fbclid=IwAR3yBozQG7WNKFv8xSF0362wnVMqG0Hz017SiyyQGOC8Slwifm8dquOH8VM

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top